пʼятницю, 14 жовтня 2022 р.

Батькам учнів про організацію освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання

Під час навчання з використанням технологій дистанційного навчання педагогічні працівники визначають, у синхронному чи асинхронному режимі проводити конкретне навчальне заняття.
Зверніть увагу, що не менше 30% навчального часу, передбаченого освітньою програмою закладу освіти, організовується в синхронному режимі, під час якого вчитель та учні одночасно взаємодіють та комунікують між собою в електронному освітньому середовищі (зазвичай онлайн уроки). А 70 % навчального часу здійснюється взаємодія в асинхронному режимі, тобто із затримкою у часі, застосовуючи при цьому інтерактивні освітні платформи, електронну пошту, форуми, соціальні мережі тощо.
Під час освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання має забезпечуватися регулярна взаємодія вчителя з учнями та батьками.
Під час такого навчання батьки повинні сприяти виконанню дитиною освітньої та навчальних програм, досягненню передбачених ними результатів навчання, реалізації індивідуальної освітньої траєкторії, дбати про фізичне та психічне здоров’я дітей, формувати у них навички здорового способу життя, а також сприяти дотриманню учнями академічної доброчесності.
Що таке асинхронний і синхронний режим навчання?
Асинхронний режим – це коли взаємодія між суб’єктами дистанційного навчання здійснюється із затримкою в часі. При чому застосовуються інтерактивні освітні платформи, електронна пошта, форуми, соціальні мережі тощо.
Для організації навчання в асинхронному режимі вчитель надає учням для опрацювання різноманітні навчальні матеріали (відео та аудіо, презентації, віртуальні музеї та бібліотеки тощо) та завдання для перевірки й оцінювання знань. Учні вивчають та виконують завдання в зручний для себе час, у власному темпі та комунікують із вчителем різними способами.
Синхронний режим – це взаємодія між суб’єктами дистанційного навчання, під час якої учасники одночасно перебувають в електронному освітньому середовищі або спілкуються за допомогою засобів аудіо-, відеоконференції. Інакше кажучи, це безпосередня взаємодія вчителя та учнів у режимі реального часу під час відеозв’язку – “прямий ефір”. Учні бачать і чують свого педагога й можуть одразу поставити запитання, коли щось незрозуміло. Зазвичай – це онлайн уроки. Нагадуємо, що не менше 30% навчального часу організовується в синхронному режимі.
Чи повинен вчитель проводити онлайн-уроки?
Так, це обов’язок вчителя. 
У синхронному режимі організовується не менше 30% навчального часу, передбаченого освітньою програмою закладу, решта навчального часу організовується в асинхронному режимі (абзац 2, частина 7, розділ І Положення).
МОН рекомендує використовувати змішаний підхід, який може допомогти вчителю об’єднати переваги синхронного та асинхронного режимів, навчання в режимах онлайн та офлайн. У результаті, з одного боку, учні зможуть дотримуватися більш-менш звичного для них розкладу, а з іншого — не будуть перевантажені онлайн-присутністю.
Якою має бути тривалість онлайн-уроків?
Тривалість онлайн-уроку має бути не більшою, ніж звичайний очний урок.
Існують певні вимоги, скільки часу діти різного віку можуть безперервно працювати з технічними засобами під час уроку, щоб не завдавати шкоди здоров’ю. 
Наказом МОЗ від 01.08.2022 р. №1371 внесено зміни до санітарного регламенту МОЗ для ЗЗЗО.
В умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації іншого характеру безперервна тривалість навчальних занять при організації дистанційного навчання у синхронному форматі не повинна перевищувати для учнів:
• 1-2 класів - 2 навчальних занять по 30 хвилин або 3 - по 20 хвилин;
• 3-4 класів - 2 навчальних занять по 45 хвилин або 3 - по 30 хвилин, або 4 - по 20 хвилин;
• 5-6 класів - 2 навчальних занять по 45 хвилин або 3 - по 35 хвилин, або 4 - по 25 хвилин;
• 7-9 класів - 2 навчальних занять по 45 хвилин або 3 - по 40 хвилин, або 4 - по 30 хвилин, або 5 - по 25 хвилин;
• 10-11 класів - 3 навчальних занять по 45 хвилин або 4 - по 35 хвилин, або 5 - по 30 хвилин, або 6 - по 25 хвилин.
Також під час онлайн-уроку, коли діти нерухомо сидять біля екрана, учитель має не забувати про чергування розумової активності з фізичною, пропонуючи учням руханки та ігри, проводячи гімнастику для очей. Як це зробити, можна подивитися, наприклад, в Методичних рекомендаціях за цим посиланням.
У додатку 3 регламенту можна ознайомитися з переліком вправ для профілактики зорової та статичної втоми.
На яких платформах (сервісах) має організовуватися дистанційне навчання?
Електронні освітні платформи, онлайн сервіси та інструменти, за допомогою яких організовується освітній процес під час дистанційного навчання, обирає та схвалює педагогічна рада закладу освіти (частина 5, розділ І Положення). Рекомендуємо педагогам обирати для дистанційного навчання одну освітню платформу. Це полегшить учням  та батькам організацію навчання та користування відповідними електронними ресурсами.
Також ми вже неодноразово акцентували увагу на корисності та зручності G Suite for Education (це Google Classroom, Google Meet та набір інших інструментів) — пакету хмарного програмного забезпечення та цифрових інструментів від компанії Google для організації дистанційного навчання. 
А з детальним описом того, як саме використовувати цю освітню платформу, можна дізнатися з онлайн-курсу, який за ініціативи освітнього омбудсмена та підтримки Google-Україна реалізувала Академія цифрового розвитку.
Учитель та/або директор школи відмовляє у проведенні онлайн навчання, мотивуючи це тим, що у вчителів старі телефони та комп’ютери або вони взагалі відсутні. Що робити?
Зверніться письмово до директора або заступника закладу освіти і нагадайте, що засновник закладу освіти, відповідно до Положення, має організувати системо-технічне забезпечення дистанційного навчання в закладі освіти (пункт 2, розділ ІV Положення), а керівник закладу у межах його повноважень може приймати рішення про надання педагогічним працівникам персональних комп’ютерів у тимчасове користування (пункт 12 розділу І Положення).
Таке рішення може прийматися, якщо карантин або інші надзвичайні обставини унеможливлюють відвідування закладу освіти і педагогічний працівник не може використовувати для організації дистанційного навчання системотехнічне забезпечення закладу освіти і водночас у нього відсутня власна комп’ютерна техніка (лист МОН від 02.11.2020 № 1/9-609 Щодо організації дистанційного навчання).
Що робити, якщо відсутні онлайн-уроки?
Перший крок – це поговорити із класним керівником або вчителем, щоб з’ясувати причини, чому не проводяться онлайн-уроки. Якщо через те, що у вчителя немає комп’ютерної техніки чи інтернету, просимо ознайомитися з попереднім роз’ясненням. Якщо вчитель відмовляється від комунікації, не пояснює причину, і ситуація з проведенням онлайн-уроків після розмови не змінилася, зверніться до керівника або заступника закладу освіти. А якщо директор не відреагував на ваші прохання та заяви – зверніться до відповідного управління (департаменту, відділу) освіти.
Чи правомірно, що вчителі дають завдання у вайбері, діти його виконують, вчитель перевіряє і зідзвонюється з тими, хто виконав погано?
Це не зовсім правомірно. Адже не менше 30% навчального часу має організовуватися в синхронному режимі. Тобто вчитель обов’язково має проводити онлайн-уроки, безпосередньо взаємодіяти з учнями. Надсилання завдань у вайбер та їхня перевірка – це лише один невеликий елемент асинхронного режиму дистанційного навчання. Учитель має не просто давати учневі завдання і перевіряти їх, а й пояснювати навчальний матеріал, ділитися корисними навчальними матеріалами для кращого засвоєння учнями теми уроку. Також педагог має приділяти свою увагу не тільки тим учням, які виконують завдання погано, а всім учням без винятку. Адже учні, які виконали завдання успішно, також потребують уваги вчителя, його похвали. Відсутність комунікації демотивує учнів.
Учитель не виходить на зв’язок, дистанційне навчання не проводиться. Що робити?
Якщо дистанційне навчання з певного предмету не проводиться, зверніться до класного керівника, щоб з’ясувати причини. Якщо вони викликані відсутністю комп’ютерної техніки чи інтернету, просимо ознайомитися з попереднім роз’ясненням. Якщо вчитель продовжує не виходити на зв’язок і не пояснює причину – зверніться із заявою до керівника чи заступника закладу освіти. Якщо сам керівник закладу не реагує на ваше звернення – зверніться до місцевого управління/департаменту освіти.
Поради про те, як допомогти дитині організувати навчальний процес вдома:
  • Плануйте день та слідкуйте за дотриманням режиму дня. Якщо в закладі освіти є фіксований розклад уроків, які потребують включення у чітко визначений час – роздрукуйте цей розклад, щоб він був у дитини перед очима. Якщо в закладі освіти немає чіткого розкладу під час дистанційного навчання – розробіть такий розклад для дитини самостійно.
  • Оберіть разом з учнем одяг для “роботи”. Так званий “дрес-код” допоможе дитині “увійти в роль учня” та зосередитися на роботі.
  • Організуйте робоче місце. Воно має гарно освітлюватися (за можливості – денним світлом), бути зручним та обладнаним необхідною технікою.
  • Чергуйте періоди навчання та відпочинку. Зауважте, ми звикли відпочивати з використанням гаджетів, проте під час дистанційного навчання такий відпочинок не є зміною діяльності: очі не відпочивають від монітору, а мозок від обробки інформації. Також пам’ятайте про необхідність фізичної активності. Прогулянки на свіжому повітрі, танці та руханка під час перерв стануть помічниками для відпочинку тіла і психіки дитини.
  • Розробіть систему заохочень. Складіть разом зі своєю дитиною своєрідний чек-ліст заохочень за успіхи у навчанні. Не радимо мотивувати учня фінансовими винагородами. Краще мотивувати враженнями: переглядом кіно вдома, читанням книг, прогулянками до парку, відвідинами ковзанки тощо. Такий чек-ліст можна намалювати чи створити у графічному редакторі та повісити у робочому куточку.
  • Ще однією формою підтримки мотивації дитини до навчання є постійна фіксація успіхів у навчанні. Наприклад, учень отримав високу оцінку за домашнє завдання, уважно вислухав нову тему від вчительки чи прочитав параграф із новим матеріалом: це треба обов’язково відзначити, створюючи своєрідний “шлях до успіху”. Таке відстеження батьками дитячих успіхів допоможе дитині відчувати свій прогрес та прагнути більшого.
Також радимо скористатися вправами для розвитку уваги.